SQ6 (2006) lag issues?

In Space No One Can Hear You Clean, er, Scream. But if you post in this forum about Space Quest - someone's sure to hear you. I think. Try it, anyway!
wheelbarrow74
Noob
Posts: 2
Joined: Sat Oct 09, 2010 10:20 pm

SQ6 (2006) lag issues?

Post by wheelbarrow74 » Sat Oct 09, 2010 10:39 pm

G'day,

Just whipped out my Space Quest Collection (2006) today to have another go at SQ6. I remember when I played it a few years ago it seemed to suffer quite a bit of lag, and frustrated me so much I gave up on it. Anyways, I've installed the latest patch recommended on this site (SQCollectionBDUpdate), and am very appreciative for its fixes.. yet when I went to play SQ6 again, it seems to play the same as before... (I've even cranked the in-game speed to max). What are some options for me? All the other SQ series play just fine with good speed etc.

I am running Win7 x64.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Collector » Sat Oct 09, 2010 11:11 pm

Try

Code: Select all

[cpu]
core= dynamic
cycles= max
in the dosbox.conf
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

wheelbarrow74
Noob
Posts: 2
Joined: Sat Oct 09, 2010 10:20 pm

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by wheelbarrow74 » Sat Oct 09, 2010 11:57 pm

Well I never, it worked!!! Thanks so much :-)

Hecatomb
Noob
Posts: 7
Joined: Sat Oct 15, 2016 10:34 pm
Location: Earth
Gender: Not Specified

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Hecatomb » Sun Oct 16, 2016 1:47 pm

I'm having the same issue with Space Quest 6 running very slowly. I have the 2006 collection, updated with the DOSBox patch, and the other five games ran fine. OS is Windows 7 64-bit. I tried the suggested fix, but it didn't work for me. Any other suggestions I could try?

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Collector » Sun Oct 16, 2016 1:56 pm

Did you change the conf file in the game's folder or the main dosbox.conf?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Hecatomb
Noob
Posts: 7
Joined: Sat Oct 15, 2016 10:34 pm
Location: Earth
Gender: Not Specified

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Hecatomb » Sun Oct 16, 2016 2:13 pm

The game's folder.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Collector » Sun Oct 16, 2016 5:32 pm

Run the diagnostic and add the log as an attachment.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Hecatomb
Noob
Posts: 7
Joined: Sat Oct 15, 2016 10:34 pm
Location: Earth
Gender: Not Specified

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Hecatomb » Mon Oct 17, 2016 12:15 am

Here it is.
Attachments
diagnostic_log.txt
(8.43 KiB) Downloaded 90 times

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Collector » Mon Oct 17, 2016 10:35 pm

I am not seeing anything obvious. Your PC is more than enough to handle DOSBox and the cycles are what they need to be. It might be that you have some things running in the background that is eating up resources. I don't think that it will make any difference, but try changing the output under [sdl] to something else, such as opengl.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Hecatomb
Noob
Posts: 7
Joined: Sat Oct 15, 2016 10:34 pm
Location: Earth
Gender: Not Specified

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Hecatomb » Mon Oct 17, 2016 11:27 pm

I don't have any other programs running, and I'm only using about 15% of my available memory on other processes. I've tried all five output options, with no change. It's very puzzling.

Anything else I could try?

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Collector » Tue Oct 18, 2016 12:33 am

Are you using a stock DOSBox or some 3rd party build?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Hecatomb
Noob
Posts: 7
Joined: Sat Oct 15, 2016 10:34 pm
Location: Earth
Gender: Not Specified

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Hecatomb » Tue Oct 18, 2016 1:32 am

I have the original 2006 collection released on CD. The included version of DOSBox is .63, and was upgraded with the patch from this site.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Collector » Tue Oct 18, 2016 12:36 pm

Then again the only thing that I can think of is that there is something else running on our PC that is causing the problem. Try pressing CTRL+F8 to increase frame skip.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 10656
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Tawmis » Tue Oct 18, 2016 2:44 pm

Couldn't whatever Antivirus be slowing down the process unknowingly also? That's not always so obvious.

I'd say (remove the LAN cable, for the paranoid who think hackers might get in!), disable the anti virus, run SQ6 and see if there's any change?

Hecatomb
Noob
Posts: 7
Joined: Sat Oct 15, 2016 10:34 pm
Location: Earth
Gender: Not Specified

Re: SQ6 (2006) lag issues?

Post by Hecatomb » Wed Oct 19, 2016 2:03 pm

I tried shutting off my antivirus program (AVG) and running the game, and I also tried CTRL+F8, and neither of those affected the game at all. I don't understand why the older games run at perfect speed, and the newest one doesn't.

Post Reply