GK2 -- game freeze

Voodoo got the best of you? Need a hint? Want to talk about Gabriel Knight? This is the place to do it!
Post Reply
User avatar
Tinuviel
Sierra Obsessed
Posts: 107
Joined: Fri Oct 10, 2008 2:41 pm
Gender: Not Specified
Contact:

GK2 -- game freeze

Post by Tinuviel » Sun Oct 02, 2011 4:04 pm

I was hoping I wouldn't have another problem, but I do.

I'm right at the end of the game, right before the opera is to start. Grace is checking to ensure that Von Glower is in the right spot with the binoculars, but then the game freezes. I have to actually alt-tab out to the desktop to close the game. Restoring to this point and doing it again produces the same result, it just sticks there.

Any ideas?

I'll attach a zip file with the saves (it's the Opera save) if you would like to see what I'm talking about.
Attachments
GK 2 saves.zip
(286.89 KiB) Downloaded 155 times

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11423
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: GK2 -- game freeze

Post by Collector » Sun Oct 02, 2011 5:02 pm

I'll take a look when I get a chance.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Tinuviel
Sierra Obsessed
Posts: 107
Joined: Fri Oct 10, 2008 2:41 pm
Gender: Not Specified
Contact:

Re: GK2 -- game freeze

Post by Tinuviel » Thu Dec 15, 2011 8:37 pm

Just a gentle reminder...I stopped playing because I can't get past this one.

On an interesting note, I did end up playing GK3 with the standard game install and had no problems, but the last time I played it (on a different system with WinXP and using the installer) I had tons of problems with the game crashing with video problems. I'm wondering if whatever is in the installer to prevent disk swapping may have been causing my problems...and perhaps that translates to GK2? I haven't tried to run GK2 yet without the installers -- I have a feeling I'd need to run it through DOSBox somehow, and I'm still not quite sure how to do that.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11423
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: GK2 -- game freeze

Post by Collector » Thu Dec 15, 2011 9:27 pm

Sorry, I forgot. I'll try to look after I sort out the server issues for this site. Most of the problems with GK3 seem to be due to codec issues. It is probably more of a matter that you do not have conflicting codecs installed on your current machine.

To use DOSBox to play multi disc games requires that you swap discs out as needed. You'll have to refresh the drive cache after changing discs or DOSBox will not recognize the disc change. The best way is to use imgmount with multiple disc images mapped to the same drive letter and swapping them with Ctrl+F4, but you may have problems with mounting more than about 4 images for the same drive.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 12008
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: GK2 -- game freeze

Post by Tawmis » Fri Dec 16, 2011 3:13 pm

Collector wrote:Sorry, I forgot. I'll try to look after I sort out the server issues for this site. Most of the problems with GK3 seem to be due to codec issues. It is probably more of a matter that you do not have conflicting codecs installed on your current machine.
This is for GK2 though. Or is that what ye meant?

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11423
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: GK2 -- game freeze

Post by Collector » Fri Dec 16, 2011 5:40 pm

Tin also mentioned GK3. I answered both topics she posted about.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Tinuviel
Sierra Obsessed
Posts: 107
Joined: Fri Oct 10, 2008 2:41 pm
Gender: Not Specified
Contact:

Re: GK2 -- game freeze

Post by Tinuviel » Sat Dec 17, 2011 12:15 pm

Bah. I was hoping it was a simpler solution. Ah well, we'll see if we can figure out the freeze up at that one point for GK2 then.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11423
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: GK2 -- game freeze

Post by Collector » Sat Dec 17, 2011 2:16 pm

I have explored it some, but it crashes, too. I was trying to run it in a debugger version of DOSBox, but the game crashes without any additional info. I tried Hendroz's installer with the same results. My next step is to play through from and earlier point to see if the problem might be in the save itself. This will take me a little longer and I may not be able to get to it before we can sort out the server issues. If I don't get to it in the next week or two, give me another reminder.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Post Reply