Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Voodoo got the best of you? Need a hint? Want to talk about Gabriel Knight? This is the place to do it!
Post Reply
LucasJSR
Noob
Posts: 4
Joined: Tue Mar 27, 2012 2:23 pm
Location: Brazil
Gender: Male

Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by LucasJSR » Tue Mar 27, 2012 2:34 pm

Hi, I've downloaded the GK1 WinXP setup in order to play GK 1 in my Windows 7 32-bit. The game ran perfectly fine for weeks. But now, all of sudden, when I run GK 1, there's no video, only audio! I can hear the Sierra logo sound and the main menu theme song, but the screen is completely black!! I haven't changed anything, except for a Nvidia graphic card update, but I reinstalled the old version and the game stays the same...
I couldn't find a solution for my problem anywhere, please help!!! :cry:

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11423
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by Collector » Tue Mar 27, 2012 4:51 pm

Did you use the DOSBox setup from here or the Endroz Windows setup?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

LucasJSR
Noob
Posts: 4
Joined: Tue Mar 27, 2012 2:23 pm
Location: Brazil
Gender: Male

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by LucasJSR » Tue Mar 27, 2012 5:25 pm

I used the Windows setup, as I'm using the windows version. I forgot to mention, but in rare ocasions the games runs normally, but most of the times that I ran the game it's just a black screen with audio... that's weird...

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11423
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by Collector » Tue Mar 27, 2012 6:50 pm

That is not my setup and I don't support it. The Windows version has too many issues on modern Windows. Use the the DOSBox setup from this site.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 12008
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by Tawmis » Tue Mar 27, 2012 6:59 pm

Yes, like Collector said, I'd recommend the DOS(BOX) version of GK1. (I can't think of any benefits, in terms of GK1 that Windows has over DOS? I know for example, in KQ6 there's a difference in quality?).

LucasJSR
Noob
Posts: 4
Joined: Tue Mar 27, 2012 2:23 pm
Location: Brazil
Gender: Male

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by LucasJSR » Tue Mar 27, 2012 7:49 pm

Thanks for all the help! I've installed the DOSBox version and it runs fine. My only complain are the movies (like Gabriel's nightmare), which are displayed in a very tiny screen. But, like I read in other posts, I don't think there's a fix for it. But it's not a big deal, the game is working now!
Thank you all!

User avatar
Rudy
Village Elder
Posts: 1712
Joined: Tue Oct 21, 2008 6:54 am
Gender: M
Location: Slovenia
Contact:

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by Rudy » Wed Mar 28, 2012 12:36 am

While running the game in DOSBox, press CTRL-ENTER (or is it ALT-ENTER, slips my mind at the moment) to display full screen. Press it again to return to window mode.
Sierra Chest creator, Sierra collector/curator.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11423
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by Collector » Wed Mar 28, 2012 5:06 am

He is not talking about the size of the Window, but the size of the movie within the Window. Full screen does not solve this.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Shakar
Sierra Enthusiast
Posts: 43
Joined: Sun Mar 11, 2012 1:23 pm
Location: Los Angeles, CA
Gender: Female

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by Shakar » Wed Mar 28, 2012 11:01 pm

Sadly that's all we can get due to the resolution. I remember back in the Windows 98 days, 640 x 480 was perfect.

LucasJSR
Noob
Posts: 4
Joined: Tue Mar 27, 2012 2:23 pm
Location: Brazil
Gender: Male

Re: Gabriel Knight 1 XP Black Screen

Post by LucasJSR » Sat Mar 31, 2012 8:47 pm

Well, I found a way to make the screen larger during movies, but I'm not sure if it's worth it, since it decreases the game's graphics quality. Just open the RESOURCE.CFG file on the game's folder, and change "videoDrv = VESA.DRV" to "videoDrv = VGA.DRV". The movies don't play in fullscreen, but the screen is significantly larger. But as I said, the graphics get a bit worse...

Post Reply