King's Quest IV SCI install.exe does not work

Is the game being a ROYAL pain? Need a hint? Got a problem? This is the place to discuss King's Quest!

King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby lukeman3000 » Sun Jan 29, 2017 11:16 pm

After using the Collection Series installer with my original Collection Series disc, I get this error when trying to run install.exe:

Image

Additionally, this is what my folder looks like after running the installer, if it's of any relevance:

Image
lukeman3000
Sierra Fan
 
Posts: 50
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:03 am
Gender: Not Specified

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby Collector » Sun Jan 29, 2017 11:19 pm

Remove or rename GM.DRV with a different extension.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image
User avatar
Collector
Grand Poobah
 
Posts: 10801
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby lukeman3000 » Mon Jan 30, 2017 1:05 am

Collector wrote:Remove or rename GM.DRV with a different extension.

For the sake of my curiosity, why does this work? Is it because you modified the install.hlp file and removed the entry for gm.drv because it's deprecated or something similar?
lukeman3000
Sierra Fan
 
Posts: 50
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:03 am
Gender: Not Specified

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby Collector » Mon Jan 30, 2017 1:55 am

No, The GM.DRV is a fan made driver to add General MIDI like support to SCI0 games. It was mostly for fan games, but has problems with KQ4, so I never added it to to the INSTALL.HLP.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image
User avatar
Collector
Grand Poobah
 
Posts: 10801
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby lukeman3000 » Mon Jan 30, 2017 2:51 am

Collector wrote:No, The GM.DRV is a fan made driver to add General MIDI like support to SCI0 games. It was mostly for fan games, but has problems with KQ4, so I never added it to to the INSTALL.HLP.

If I'm not getting too off-topic here, why might one prefer general midi over mt-32 for these games that were (as I'm assuming) not originally designed for general midi?
lukeman3000
Sierra Fan
 
Posts: 50
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:03 am
Gender: Not Specified

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby Collector » Mon Jan 30, 2017 12:48 pm

It was an experiment, but I did not pursue it as it did not give very good results.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image
User avatar
Collector
Grand Poobah
 
Posts: 10801
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby lukeman3000 » Tue Apr 25, 2017 10:21 pm

And what about as it relates to KQ4 Ultimate (with Amiga sounds)? -- I don't seem to have an install.exe for this version. After using your installer for KQ4 Ultimate, should I have install.exe for this version?
lukeman3000
Sierra Fan
 
Posts: 50
Joined: Thu Sep 22, 2016 11:03 am
Gender: Not Specified

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby adeyke » Wed Apr 26, 2017 6:00 am

A big point of the installer is to use that custom driver, with its combined MT-32 music and Amiga sound. There should be no reason to change the configuration.
User avatar
adeyke
Oldbie
 
Posts: 634
Joined: Wed Sep 16, 2009 11:47 pm
Location: Bühlerzell, Germany
Gender: Male

Re: King's Quest IV SCI install.exe does not work

Postby Collector » Wed Apr 26, 2017 12:24 pm

INSTALL.EXE should have been included with your source files, not the installer. If your source files came from the 2006 VU collection or Steam it would be missing.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image
User avatar
Collector
Grand Poobah
 
Posts: 10801
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland


Return to The King's Quest Series

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest