King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Is the game being a ROYAL pain? Need a hint? Got a problem? This is the place to discuss King's Quest!
Post Reply
User avatar
pabuslem
Noob
Posts: 4
Joined: Tue May 02, 2017 7:37 pm
Location: Santiago de Chile
Gender: Male
Location: Santiago de Chile

King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by pabuslem » Wed May 03, 2017 9:24 am

Hello, everyone!

It's great to be here among other adventure gamers and this is a great source to be able to play the old Sierra games on modern computers!

I've been having a problem with the King's Quest Collection Series (1997) installer, though. Whenever I run it, it throws me a message which reads "A third party installer has stopped working" and stops.

I first had that problem with I tried to install King's Quest V. Then I manually put the installer as an exception for Data Execution Prevention, and it worked (and the game runs great! Thank you, Collector!!!!!!!!)

However, when I run the same installer to install King's Quest VI and King's Quest VII, the aforementioned problem appears again, even after adding the installer as an exception for Data Execution Prevention.

I know this might be a problem with Windows 10, but if anyone knew of a way to override it, I would greatly appreciate it.

Here's a screen of the problem:
Attachments
Problem installer King's Quest collection series 2.JPG

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 10660
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by Tawmis » Wed May 03, 2017 8:16 pm

It's odd - I can't even find that error anywhere on the web... So I will wait until Collector comes along to see if he knows more.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by Collector » Sat May 06, 2017 10:11 pm

Does "Run as administrator" help?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
pabuslem
Noob
Posts: 4
Joined: Tue May 02, 2017 7:37 pm
Location: Santiago de Chile
Gender: Male
Location: Santiago de Chile

Re: King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by pabuslem » Sun May 07, 2017 8:26 am

Collector wrote:Does "Run as administrator" help?
Nope. I turned off the antivirus and run the program as administrator, but the problem still appears. I don't know why it let me install "King's Quest V" (after many attempts). I guess I will keep trying, or maybe I will try to install the games manually and run them with DOSBox.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by Collector » Mon May 08, 2017 8:08 pm

You aren't installing under a system directory are you?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
pabuslem
Noob
Posts: 4
Joined: Tue May 02, 2017 7:37 pm
Location: Santiago de Chile
Gender: Male
Location: Santiago de Chile

Re: King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by pabuslem » Tue May 09, 2017 6:39 am

Collector wrote:You aren't installing under a system directory are you?
Not that I know of. I'm installing the game in a "G" drive, under a "Games" general folder. I have the operating system in the "C" drive.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11080
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by Collector » Tue May 09, 2017 9:35 am

Do you have the User Account Control turned on? Are you installing from a regular user account or an admin account?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
pabuslem
Noob
Posts: 4
Joined: Tue May 02, 2017 7:37 pm
Location: Santiago de Chile
Gender: Male
Location: Santiago de Chile

Re: King's Quest Collection Series (1997) installer problem

Post by pabuslem » Tue May 09, 2017 11:18 am

Collector wrote:Do you have the User Account Control turned on? Are you installing from a regular user account or an admin account?
I don't know if I have User Account Control turned on. I will have to check that out when I get back home later.

I'm installing from an admin account and I also choose "Run as an administrator" when I run the installer. What puzzles me is that I was able to install "King's Quest V" the one time the problem didn't occur. I should try to identify what did I do different so it could work that time.

Post Reply