Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Before there was Pacific Rim, there was Metaltech! Enter the Earthseige! Enter the Battledome! Enter this section of the forum for any comments, questions or problems with any of the Metaltech games!
User avatar
resin
Sierra Fan
Posts: 67
Joined: Thu Sep 22, 2011 6:40 pm
Location: Daventry

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by resin » Tue Dec 06, 2011 3:45 am

Those files were there, but I went ahead and typed in those commands anyway. It said both succeeded. But it still asks for cd and the diag log still reads the same.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Collector » Tue Dec 06, 2011 3:54 am

That was to allow a script in the installer to run properly. The installer would need to be run again. Some that have had trouble restoring their Windows scripting have resorted to reinstalling Windows to correct these kind of scripting errors, but this seems a bit drastic. One outside possibility might be that your security software is interfering with the Windows scripting.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
resin
Sierra Fan
Posts: 67
Joined: Thu Sep 22, 2011 6:40 pm
Location: Daventry

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by resin » Tue Dec 06, 2011 5:10 am

I did run the installer again after those commands and still asks for cd. What exactly do you mean by security software? Do you mean the antivirus, uac, or what? I disabled the antivirus and that didn't work.. Does this installer rip the red book as well? If not I may just stick with the normal cd installation..

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Collector » Tue Dec 06, 2011 1:53 pm

Security software is anything you have installed to prevent viruses, spyware, adware or any malware as well as things like 3rd party firewalls, etc. UAC is just part of Windows and would not interfere with the scripting engine. I am not going to try to find the problem with your Windows scripting, but you could try to manually do what the script does. What the installer's script is supposed to do is determine the short name (DOS 8.3 character limitation) path to the game's installed folder to write the DRIVE.CFG configuration file in the DATA subdirectory. Find the short name of the all of the folders in the path to the installed folder and open the DATA\DRIVE.CFG file in Notepad and replace what is there with this path on the first two lines.

Code: Select all

C:\Dynamix\EARTHS~2
C:\Dynamix\EARTHS~2
Note that yours may be different. If you run command instead of cmd, you will see the DOS names of any files or folders. If you CD into the Dynamix folder and run the DIR command, it will display the names of all of the files and folders in the DOS 8.3 names. Use the name for the ES2 in the DRIVE.CFG file.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
resin
Sierra Fan
Posts: 67
Joined: Thu Sep 22, 2011 6:40 pm
Location: Daventry

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by resin » Tue Dec 06, 2011 10:59 pm

Ah didn't even think about looking there. Thanks

Prometheus
Noob
Posts: 1
Joined: Mon Dec 19, 2011 11:50 am
Location: Nova Scotia
Gender: Not Specified

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Prometheus » Mon Dec 19, 2011 12:00 pm

I have Windows 7 64bit and I can't get the installer for Earthsiege 2 to run. A message comes up saying the program is incompatible with windows 64bit but I have no idea how to get it working even if I could, any suggestions?

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Collector » Mon Dec 19, 2011 2:50 pm

That is why I wrote the new installer. The original is a 16-bit executable and will not run on Windows x64. Use the installer from this site.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Checker
Noob
Posts: 1
Joined: Sat Mar 24, 2012 2:44 am
Location: USA
Gender: Not Specified

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Checker » Fri Mar 30, 2012 8:04 am

I spent many joy filled hours playing this old game and finally found the files for it as a download from old-games. Files were extracted to it's own folder on my main drive (not in Program Files) and I've tried to run them but can't seem to get that to work. Is there a certain order in which to initialize the game loading or setup. I'll try to post the contents of the folder if you need to see the files but I'm pretty sure they are all there. I just need to know which ones to initialize first. The CD's are always so easy because they do it for the user. I'm not so familiar with the structures of games. Please help if you can.

thanks,
Checker

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Collector » Fri Mar 30, 2012 5:12 pm

Can't really support abandonware. Abandonware copies are ripped, hacked, cracked and altered in other ways that cause unpredictable behavior. All of my installers are base on legitimate copies and should work with any real copy of that version. Too many problems with abandonware to be able to troubleshoot what is wrong.

The good news is that you can get this game very cheaply:

http://www.ebay.com/itm/EarthSiege-2-Tw ... 4ab58a4a42
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

TDM
Noob
Posts: 1
Joined: Wed Apr 18, 2012 8:23 pm
Gender: Not Specified

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by TDM » Wed Apr 18, 2012 8:40 pm

Man, am I glad I found this place. I've been itching to play my old copy of EarthSiege 2 on my new computer.

After running into problems with the CD's install, I went looking on the internet, and ended up here. After downloading the installer provided by this site, which seemed to work, I tried to run both the Desktop shortcut the install provided, and the source .EXE from the Dynamix folder.
Both provide the same error: "This program is not supported on this operating system." If I go to the SIERRA folder for EarthSiege 2 in Program Files (x86), and run that .EXE, it goes through all the trouble of changing the resolution and color settings, but then asks me to insert the disc--even though the disc is already in.

I've changed compatibility for all of the .EXEs to run in Windows 95 compatibility, but to no avail.

Any ideas?

Notes:
I'm running Windows 7. I can provide a dxdiag if needed, though it doesn't seem necessary.
I've restarted after the installation.

Also, help or not, I have to say it's pretty awesome what you're doing here. These games deserve to be played.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Collector » Wed Apr 18, 2012 11:22 pm

Sorry that it took me a while to respond. I was investigating what has gone wrong with the installer. I had the game installed on my hard drive, but discovered that it no longer worked. I did a clean install with the installer that I know was working on my Win7, but found that it still did not work. I am fairly certain that some Windows update has broken the compatibility patch. I will have to remove the download until I can get it sorted out, but it will take some time with not ETA. I apologize for the inconvenience.

In the mean time, the ES1 and StarSiege installers work, if you have either.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Sabersonic
Noob
Posts: 2
Joined: Mon Sep 17, 2012 2:49 pm
Gender: Not Specified

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Sabersonic » Mon Sep 17, 2012 3:08 pm

Greetings and salutations, this has been my first post since I had just registered to this website.

Anyway, I am having difficulties in installing Earthseige 2 (version 1.0) onto my computer whose OS is Windows 7 Home Premium edition. I had recently downloaded the Metaltech: Earthsiege for DOSBox installer primarily because if it is the correct program to use.

Upon the disk are the following files and folders:

Folder Names in Alpha
AUTORUN
AVI
DATA
DEMOS
DIRECTX
DRIVERS
ENGLISH
FRENCH
GERMAN
INDEO
SAV
SIMVOICE
TAPES
VOL


File Names in Alpha
AUTORUN
BATCH
BWCC32.DLL
CW3220.DLL
DBSIM
DDRAW.DLL
DEMO.STR
DSETUP.DLL
DSETUP16.DLL
ES
ES2_FLCS.B50
ES2_FLCS.M50
ES2_TQS.B50
ES2_TQS.M50
ES2_WCS.ADV
ES2_WCS
ES2TS
ESII
HMIDRV.WIN
HMIMDRV.WIN
README.WRI
SETUP
SETUP.SOL
SIERRA
SOS9503.DLL
SOSLIB
SOSLIBS3.DLL
VERSION
VSHELL


I hope to hear a reply that would alleviate my little issue soon.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Collector » Mon Sep 17, 2012 4:21 pm

As posted above, issues crept into the Earthsiege II installer, so I removed it from the downloads. The Earthsiege I installer will not work for it. The first game was a DOS game and the installer makes use of DOSBox to get the game to run on modern Windows. The second game was a Windows only game with completely different files. The Earthsiege I installer will not work for Earthsiege II. You could try a Virtual Machine with Windows 9x installed in it.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Sabersonic
Noob
Posts: 2
Joined: Mon Sep 17, 2012 2:49 pm
Gender: Not Specified

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Sabersonic » Mon Sep 17, 2012 4:47 pm

Well, after another attempt at installing Earthsiege II ver. 1.0 onto my Windows 7 Home Edition (no idea how to check to see what version I have), I have followed the instructions left at this particular website page and following this Youtube video. So far, I have yet to see the infamous "32-bit incompatible with 64-bit" problem but another one has arisen:

"Please Insert ESII CD and restart"

At the moment, I am currently stumped. Can anyone advise me as to what I might have done wrong?

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Installer doesn't work: Earthsiege II 32-bit Installer

Post by Collector » Mon Sep 17, 2012 7:39 pm

I have not spent much time on the game to work out what it does not like about Win 7, nor am I likely to do so at anytime in the near future. All of the fixes that I had devised were for XP. The first link of yours has how to remove the need of the CD. Another option would be to buy a copy of Starsiege. My Starsiege installer works well.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Post Reply