Audio problems running The Lost Mind of Dr. Brain in DOSBox

Banging your head trying to solve the riddles in any of the many Doctor Brain series? Come here - and let us know - someone's bound to have the answer... right?
Post Reply
User avatar
Akril
Sierra Veteran
Posts: 273
Joined: Thu Oct 09, 2008 8:13 pm
Gender: F
Contact:

Audio problems running The Lost Mind of Dr. Brain in DOSBox

Post by Akril » Sat Feb 06, 2016 7:51 pm

Hello,

I'm running Windows 7 64-bit now, but I still managed to get The Lost Mind of Dr. Brain working in a copy of Windows 3.11 running inside DOSBox.

Unfortunately, I'm having some problems with the game's audio. Sometimes it works just fine (albeit a tad choppy, even if I'm using a CD image instead of the actual CD), but sometimes it cuts out when I'm starting the game or never kicks in at all. Not only that, but after I close the game when the audio stops working, sometimes I can't get any audio out of any of the programs in Win3.1 (though I do still have sound in Windows 7).

This problem seems completely random, and I can't figure out what might be causing this. I have contemplated installing Dr. Brain 3 in VM VirtualBox, but I have had some difficulties with it in the past, and I'd like to see if there's a solution to this issue before I start going down a new path.

Thanks in advance!
Image
Sierra's Resource Files - There is more to Sierra's games than meets the eye...
My Sierra fan art and fan fiction.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Audio problems running The Lost Mind of Dr. Brain in DOS

Post by Collector » Sun Feb 07, 2016 1:03 am

Being a 16-bit windows only game I have mot explored this game in a long time. Anything I could suggest would just be a shot in the dark. What core and cycles are you using?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Akril
Sierra Veteran
Posts: 273
Joined: Thu Oct 09, 2008 8:13 pm
Gender: F
Contact:

Re: Audio problems running The Lost Mind of Dr. Brain in DOS

Post by Akril » Sun Feb 07, 2016 2:02 am

My core and cycles are both set to auto.
Image
Sierra's Resource Files - There is more to Sierra's games than meets the eye...
My Sierra fan art and fan fiction.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Audio problems running The Lost Mind of Dr. Brain in DOS

Post by Collector » Sun Feb 07, 2016 12:42 pm

Try normal core and play with cycles starting at around ~10000.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Akril
Sierra Veteran
Posts: 273
Joined: Thu Oct 09, 2008 8:13 pm
Gender: F
Contact:

Re: Audio problems running The Lost Mind of Dr. Brain in DOS

Post by Akril » Sun Feb 07, 2016 5:01 pm

Hmm...interesting. That solution seems to have almost solved my problem. I haven't had the sound fail on me yet, but for some reason, the opening theme doesn't play when I start the game (the Sierra jingle plays just fine, but not the main theme on the credits screen). I'll keep experimenting to see if anything changes.
Image
Sierra's Resource Files - There is more to Sierra's games than meets the eye...
My Sierra fan art and fan fiction.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11339
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Audio problems running The Lost Mind of Dr. Brain in DOS

Post by Collector » Sun Feb 07, 2016 8:51 pm

Just do not go over 20000 cycles with normal core.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Post Reply