KQ3 Cheats section error

Is the game being a ROYAL pain? Need a hint? Got a problem? This is the place to discuss King's Quest!
Post Reply
User avatar
MusicallyInspired
Village Elder
Posts: 2273
Joined: Fri Oct 10, 2008 8:46 am
Gender: Male
Location: Manitoba, Canada
Contact:

KQ3 Cheats section error

Post by MusicallyInspired » Tue Aug 21, 2018 6:12 pm

I noticed on this section of the website http://www.sierrahelp.com/Cheats/KQ3Cheat.html it mentions that the version that comes with the KQ collection has most of the debug commands disabled. This isn't correct. For the 3-disc KQ Collectors Series package "rats ass" enables the debug and all the cheats work including "gimme gimme". (game version is 2.14, incidentally) The 1994 KQ collection also has the same version of the game and it works there as well, a source of mine says. Also just tried the Steam collection (both standard and legacy - which is the 2006 collection - launchers) and they both use V2.14 as well, and all commands work.

Also, the page is missing a ton of commands that all should work like "give object" (which gives inventory items).
01010100 01110010 01110101 01110011 01110100 00100000 01010100 01001000 00110001

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 10754
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by Tawmis » Tue Aug 21, 2018 9:56 pm

MusicallyInspired wrote:
Tue Aug 21, 2018 6:12 pm
I noticed on this section of the website http://www.sierrahelp.com/Cheats/KQ3Cheat.html it mentions that the version that comes with the KQ collection has most of the debug commands disabled. This isn't correct. For the 3-disc KQ Collectors Series package "rats ass" enables the debug and all the cheats work including "gimme gimme". (game version is 2.14, incidentally) The 1994 KQ collection also has the same version of the game and it works there as well, a source of mine says. Also just tried the Steam collection (both standard and legacy - which is the 2006 collection - launchers) and they both use V2.14 as well, and all commands work.

Also, the page is missing a ton of commands that all should work like "give object" (which gives inventory items).
Collector must have fixed the first part about rats ass and such, because I don't see where it mentions specific versions not working. (I just tested KQ3, v2.14 and can verify that "rats ass" and "gimme gimme" work... though gimme gimme kills you instantly if the wizard hasn't taken off to go to sleep) :lol:

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11112
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by Collector » Tue Aug 21, 2018 11:08 pm

I haven't paid attention to that page for very long time. The Debug Modes articles on the Wikis give more info. I'll see about updating the regular page when I get some time.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
MusicallyInspired
Village Elder
Posts: 2273
Joined: Fri Oct 10, 2008 8:46 am
Gender: Male
Location: Manitoba, Canada
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by MusicallyInspired » Wed Aug 22, 2018 1:10 am

Tawmis wrote:
Tue Aug 21, 2018 9:56 pm
Collector must have fixed the first part about rats ass and such, because I don't see where it mentions specific versions not working. (I just tested KQ3, v2.14 and can verify that "rats ass" and "gimme gimme" work... though gimme gimme kills you instantly if the wizard hasn't taken off to go to sleep) :lol:
Halfway down the page just after the first table of debug codes (of which there are many missing) it says this:
NOTE: the version that comes with the KQ collection, then only the TP and SHOW VAR cheat works.
Collector wrote:
Tue Aug 21, 2018 11:08 pm
I haven't paid attention to that page for very long time. The Debug Modes articles on the Wikis give more info. I'll see about updating the regular page when I get some time.
Yeah, just thought I'd point it out is all. No biggie.
01010100 01110010 01110101 01110011 01110100 00100000 01010100 01001000 00110001

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 10754
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by Tawmis » Wed Aug 22, 2018 12:32 pm

Collector wrote:
Tue Aug 21, 2018 11:08 pm
I haven't paid attention to that page for very long time. The Debug Modes articles on the Wikis give more info. I'll see about updating the regular page when I get some time.
Either that, or just put a link on the page that says, "See the KQ3 Wiki for more." And link to the Wiki.

So you're not updating two places.

User avatar
MusicallyInspired
Village Elder
Posts: 2273
Joined: Fri Oct 10, 2008 8:46 am
Gender: Male
Location: Manitoba, Canada
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by MusicallyInspired » Wed Aug 22, 2018 1:11 pm

Or just redirect straight to the wiki?
01010100 01110010 01110101 01110011 01110100 00100000 01010100 01001000 00110001

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11112
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by Collector » Wed Aug 22, 2018 4:49 pm

I made a list of object numbers for the "GET OBJECT" debug command. May do the same with room numbers for the "TP" command.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Rath Darkblade
The Cute One
Posts: 4260
Joined: Fri Oct 24, 2008 5:15 am
Location: Lost in Translation
Gender: Male
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by Rath Darkblade » Thu Aug 23, 2018 5:43 am

Wait, wait, wait.... you can cheat in KQ3? :shock:

And all this time I was playing it honestly and getting killed by Mahna-mahna-man... ;)

User avatar
MusicallyInspired
Village Elder
Posts: 2273
Joined: Fri Oct 10, 2008 8:46 am
Gender: Male
Location: Manitoba, Canada
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by MusicallyInspired » Thu Aug 23, 2018 9:16 am

Technically, you can cheat in almost any Sierra game. (probably half of them, actually. You can't in the VGA games, but anything EGA certainly)
01010100 01110010 01110101 01110011 01110100 00100000 01010100 01001000 00110001

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 10754
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: KQ3 Cheats section error

Post by Tawmis » Thu Aug 23, 2018 12:11 pm

Rath Darkblade wrote:
Thu Aug 23, 2018 5:43 am
Wait, wait, wait.... you can cheat in KQ3? :shock:

And all this time I was playing it honestly and getting killed by Mahna-mahna-man... ;)
As MI said, almost all of the EGA games have a "debug" mode that allow you to do a wide assortment of commands... and one of them is permanently putting Mahananahyaanahahananahan to "sleep."

Post Reply