Running QFG1 VGA for the first time or not.

Not finding any Glory in this whole Quest for Glory bit? Need a hint? Or just want to discuss Quest for Glory - this is the place to do it!
Post Reply
markallie
Noob
Posts: 4
Joined: Fri Aug 30, 2019 12:13 pm
Location: Madison
Gender: Not Specified

Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by markallie » Fri Aug 30, 2019 12:54 pm

I have the QFG1 VGA files from the faithful 5 1/4 diskettes. I downloaded the DOSBox installer app from this website. I have DOSBox .74.3. I moved all diskette files to a single directory. I put the DOSBox setup program in the same directory and ran it. I told the app where to find DOSBox and it did. Installation appeared to be running. Eventually when finished installing a DOSBox comes up with the icon of a 3.5 in floppy disk which can be moved around and that is it. Clicking the mouse button does nothing.

I did the same thing with the patches added before the install. Same result.

I attempted to use DOSBox directly and run the install from the directory with all files. It runs through a standard installation process and says it succeeded. However it didn't ask where to install the game and I can't find it so I assume it doesn't exist in my DOSBox world.

I am using win 10 enterprise. I have not had problems using DOSBox on this system for say ZZT or blade runner.

Any thoughts would be greatly appreciated.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11358
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by Collector » Fri Aug 30, 2019 3:35 pm

It sounds like the game is hanging on start. Run the diagnostic and attach the log in this thread.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

markallie
Noob
Posts: 4
Joined: Fri Aug 30, 2019 12:13 pm
Location: Madison
Gender: Not Specified

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by markallie » Fri Aug 30, 2019 5:40 pm

I ran the diagnostic and got this report. Thanks for looking at this for me.

Mark
Attachments
diagnostic_log.txt
(3.47 KiB) Downloaded 38 times

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11358
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by Collector » Sat Aug 31, 2019 10:06 pm

I am not seeing anything missing. What is the size of the "RESOURCE.000"?
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

markallie
Noob
Posts: 4
Joined: Fri Aug 30, 2019 12:13 pm
Location: Madison
Gender: Not Specified

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by markallie » Sun Sep 01, 2019 12:04 pm

RESOURCE.000 is 669KB, RESOURCE.P01 - P04 are 1.156MB followed by RESOURCE.P0% at 1.127MB

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 11798
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by Tawmis » Mon Sep 02, 2019 11:23 pm

Collector can correct me, but I don't think the Resource files should have the .P01, .P02, etc? I think they're supposed to be RESOURCE.000, RESOURCE.001, RESOURCE.002...

So that may be the issue?

EDIT: I just checked on mine for QFG1-VGA, and I only have RESOURCE.000 at 6,417 KB.
So I suspect something with the way it's unpacking the .P01, .P02, should be combined into Resource.000.

markallie
Noob
Posts: 4
Joined: Fri Aug 30, 2019 12:13 pm
Location: Madison
Gender: Not Specified

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by markallie » Tue Sep 03, 2019 5:47 pm

Sorry I gave the size of RESOURCE.000 on the original diskette. The RESOURCE.000 in the new directory created by the DOSBox installer is 5.291MB. This seems to be missing one of the P0X files. I went ahead and created a resource.000 with a copy command with appending which gave me the correct size you listed. This however did not fix the problem. Same floppy disk icon on a black field. Another interesting things is the RESOURCE.CMD file is
videoDrv = VGA320.DRV
soundDrv = GENMIDI.DRV 220
audioDrv = AUDBLAST.DRV 220
joyDrv = NO
kbdDrv = IBMKBD.DRV
mouseDrv = STDMOUSE.DRV
memoryDrv = ARM.DRV
minHunk = 200k
directory = \SIERRA\HERO
cmd = HERO
language = 1

There is no directory structure that looks like sierra\hero or a hero executable anywhere to be found on my system.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11358
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by Collector » Tue Sep 03, 2019 9:29 pm

Tawm, no, the ".P*" resource files are found on the SCI1+ installation disks and need to be concatenated into one large .000 file. This is the point that the games are no longer playable from the diskettes. The installer expects those files to create the one large resource.

The size of the resulting file should be 6.26 MB. It may be that one of the disks' resource fragments is corrupted. If one of them is missing for the concatenation process it would explain the too small size. These are the sizes and hashes for version 2.000 install files

Code: Select all

  RESOURCE.000	|   930,000 B | 1992/06/25   7:32:42 AM | 325DAC7A28BAC69D0C253CBF5C786763
  RESOURCE.P01	| 1,420,000 B | 1992/06/25   7:33:10 AM | B9F7CE6B7D12AC289456A3DB45D95246
  RESOURCE.P02	| 1,420,000 B | 1992/06/25   7:33:36 AM | ECD154759F325711105F7A523537B435
  RESOURCE.P03	| 1,420,000 B | 1992/06/25   7:34:02 AM | 64DEA93E12E6EFBDC7438E31F2E8F5AA
  RESOURCE.P04	| 1,380,147 B | 1992/06/25   7:34:32 AM | 56E41AACF5F8EF55264EBFB54B2B777F
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

User avatar
Tawmis
Grand Poobah's Servant
Posts: 11798
Joined: Wed Oct 08, 2008 1:19 am
Gender: Not Specified
Contact:

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by Tawmis » Wed Sep 04, 2019 1:38 am

Collector wrote:
Tue Sep 03, 2019 9:29 pm
Tawm, no, the ".P*" resource files are found on the SCI1+ installation disks and need to be concatenated into one large .000 file. This is the point that the games are no longer playable from the diskettes. The installer expects those files to create the one large resource.
Aye, that's what I was saying (though probably not clearly). I was assuming that he was talking about after installing it, he still had the RESOURCE.P01, .P02, etc. And I was saying that shouldn't be - they should be all just put into one single RESOURCE.000 file after the install is complete.

User avatar
Collector
Grand Poobah
Posts: 11358
Joined: Wed Oct 08, 2008 12:57 am
Location: Sierraland
Contact:

Re: Running QFG1 VGA for the first time or not.

Post by Collector » Wed Sep 04, 2019 11:32 am

He was looking at his installation folder, not the installed folder. The diagnostic log gives the contents of the installed.
01000010 01111001 01110100 01100101 00100000 01101101 01100101 00100001

Image

Post Reply